Brandveiligheid van zonnepanelen

Brandveiligheid zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert, vraag je jezelf misschien af: hoe brandveilig zijn zonnepanelen eigenlijk? We vertellen je graag meer over de brandbaarheid van zonnepanelen en op welke manier ze worden getest. Hoewel zonnepanelen over het algemeen als veilig worden beschouwd, blijft het van cruciaal belang dat ze op de juiste manier worden aangesloten en onderhouden

Hoe ontstaat een brand bij zonnepanelen?

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat brand bij zonnepanelen vaak ontstaat door ondeskundige installatie van de stekkers. Wanneer verschillende merken of types stekkers worden gebruikt, kan dit leiden tot brand bij de connectoren. In 90% van de gevallen komt de oorzaak van brand bij zonnepanelen dan ook van de connectoren. Het is daarom van essentieel belang om je installatie altijd te laten uitvoeren door een professionele installateur.

Testen van brandveiligheid

Onze zonnepanelen worden grondig getest op brandveiligheid, zowel onze glas-glas panelen als glas-folie panelen. Er zijn twee standaarden die worden toegepast voor zonnepanelen: de EN13501-5, die gericht is op de brandclassificatie van de dakbedekking, en de IEC 61730-2, die wordt gebruikt voor vlamspreidingstests en brandtests. Deze tests resulteren in verschillende brandklassen, waaronder A, B en C, die aangeven hoe brand bestendig de panelen zijn.

 – De vlamspreidingstest

Deze test is ontwikkeld om vast te stellen in welke mate het zonnepaneel bijdraagt aan de verdere verspreiding van een brand. De certificering van het paneel wordt bepaald aan de hand van factoren zoals het brandvermogen, de duur van blootstelling aan brand en de mate van verspreiding ervan. Deze criteria spelen een cruciale rol bij het beoordelen van de brandveiligheid van zonnepanelen en het toekennen van de juiste certificering.

Brandklasse Brandvermogen Blootstelling Vlamverspreiding
Brandklasse A 378 kW 10 minuten Max. 1,82 meter
Brandklasse B 378 kW 10 minuten Max. 2,4 meter
Brandklasse C 325 kW 4 minuten Max. 3,90 meter

– Brandtest

Tijdens de brandtest wordt beoordeeld of een externe brand het zonnepaneel kan doen ontvlammen of volledig doorbranden. Voorbeelden van situaties die tot brand kunnen leiden zijn vuurwerk of vonken van een connector. Tijdens de test wordt een brandende bron gebruikt, waarbij ook een sterke wind wordt toegevoegd om realistische omstandigheden na te bootsen. Voor elke brandklasse worden specifieke eisen gesteld aan de brandbaarheid van het paneel om te bepalen of het voldoet aan de vereisten voor brandveiligheid.

Brandklasse Maat – gewicht brandend blok  Blootstelling Vlamverspreiding
Brandklasse A Vierkant 300 mm – 2000 gr 10 minuten Max. 1,82 meter
Brandklasse B Vierkant 150 mm – 500 gr 10 minuten Max. 2,4 meter
Brandklasse C Vierkant 40 mm – 9,25 gr 4 minuten Max. 3,90 meter

 

Brandveiligheid Solarwatt zonnepanelen

Brandveiligheid is een belangrijke factor bij het kiezen van zonnepanelen. In ons assortiment bieden we zowel glas-glas als glas-folie panelen aan. Over het algemeen worden glas-glas zonnepanelen beschouwd als beter bestand tegen brand dan glas-folie panelen. Dit komt doordat de achterzijde van glas-glas panelen niet kan ontbranden, waardoor ze een hogere mate van brandveiligheid bieden.

 

Solarwatt AM 4.0

Solarwatt Vision AM 4.5          Solarwatt Vision GM 3.0             Solarwatt Classic AM 2.5

Brandklasse A                                Brandklasse A                                  Brandklasse C

 

De kans dat een zonnepaneel brand veroorzaakt blijft over het algemeen heel klein. Uit onderzoek is gebleken dat in slechts 0,014% van de gevallen een brand ontstaat door zonnepanelen. Toch voor meer zekerheid gaan? Ga dan voor onze Solarwatt glas-glas zonnepanelen en laat ze installeren door professionele installateurs. Dit vermindert de kans op eventuele complicaties en zorgt voor een veilig en betrouwbaar zonne-energiesysteem. Vraag vandaag nog jouw offerte op bij een van onze adviseurs.

Bron: Solarwatt

Delen:

Meer berichten

Financieren van zonnepanelen

Financieren van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen voor je huis kan een verstandige keuze zijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar we begrijpen dat het

Zonnepanelen plat dak

Welke omvormer heb ik nodig?

Bij het installeren van een energiesysteem is een omvormer te allen tijde noodzakelijk voor het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Op de markt

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron voor huishoudens. Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben bij het overwegen van zonnepanelen is: “Hoeveel zonnepanelen