De Toekomst van Energie: De voordelen van een thuisbatterij!

Installatie thuisbatterij

Wist je dat je nog efficiënter met je opgewekte energie en stroomgebruik kunt omgaan? Met het installeren van een thuisbatterij zorg je ervoor dat de overtollige zonne-energie die wordt opgewekt opgeslagen kan worden in de batterij. Maar wat is een thuisbatterij precies, en waarom zou je er een overwegen? In deze blog duiken we in de voordelen en toepassingen van thuisbatterijen en bespreken we waarom het juist nu een goede tijd is om te investeren, vooral met de recente veranderingen in de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten.

Wat is een Thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel bekend als een thuisaccu, is een apparaat dat energie kan opslaan voor later gebruik. Wanneer de zon schijnt en de zonnepanelen meer energie opwekken dan je huis nodig heeft, slaat de thuisbatterij deze overtollige energie op. ’s Avonds of op bewolkte dagen, wanneer je zonnepanelen minder energie opwekken, kan de opgeslagen energie uit de batterij worden gebruikt. Het is met een batterij echter niet mogelijk om de opgewekte stroom voor de winter te bewaren.

Installatie SolarEdge Thuisbatterij

 

Voordelen van een thuisaccu

1. Meer energieonafhankelijk zijn

Wat betekend energieonafhankelijk zijn nu eigenlijk? Het houdt in dat je minder afhankelijk bent van externe energiebronnen zoals het elektriciteitsnet. Door zonnepanelen en een thuisaccu te combineren kan je je energieonafhankelijkheid verhogen van 30% naar circa 60-80%. Een thuisbatterij is dus een ideale investering om je onafhankelijkheid te vergroten.

 

2. Minder terugleverkosten

Sinds vorig jaar heeft Van de Bron aangekondigd om kosten in rekening te brengen voor de teruggeleverde stroom. Op dit moment volgen bijna alle energieleveranciers dit voorbeeld en brengen terugleverkosten in rekening. Afhankelijk van je eigen directe energie verbruik en het aantal opgewekte energie wordt er op jaarlijkse basis een bedrag verrekend. Door de installatie van een batterij wordt de stroom niet terugeleverd aan het net maar opgeslagen, dit voorkomt terugleverkosten.

 

3. Een thuisbatterij combineren met een dynamisch stroomcontract

Een dynamisch stroomcontract biedt flexibele energieprijzen die variëren op basis van vraag en aanbod op de energiemarkt. Dit betekent dat de prijs per kWh gedurende de dag kan fluctueren. Wanneer je een dynamisch energiecontract combineert met een thuisbatterij, kun je je batterij opladen wanneer de prijzen laag zijn of zelfs negatief, en stroom aan het net leveren wanneer de prijzen hoog zijn. Op deze manier kun je optimaal profiteren van de prijsverschillen en meer rendement halen uit je thuisbatterij.

 

4. Verhoog het gebruik van je eigen zonne-energie

Een thuisaccu bespaart niet alleen op je energiekosten, maar verhoogt ook het rendement van de zonnepanelen op jouw dak. Wat is er mooier dan zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom te gebruiken dankzij de installatie van een thuisbatterij.

 

5. Je bent voorbereid op de toekomst

Op dit moment is er nog sprake van salderen, maar er komt een tijd dat de salderingsregeling afgeschaft wordt. We zijn immers het enige land in Europa waar salderen nog mogelijk is. Salderen houdt in dat je de opgewekte stroom mag wegstrepen tegen het stroomgebruik in de winter voor dezelfde prijs. Door een thuisbatterij aan te schaffen, ben je voorbereid op de situatie waarin salderen niet meer mogelijk is. De verwachting is dat thuisbatterijen de toekomst zijn in combinatie met slimme energieaansturing.

 

Thuisbatterij kopen?

Gezien de veranderingen in de energiemarkt is nu het moment om te investeren in een thuisbatterij. Bij PV Systems hebben we een mooi assortiment aan batterijsystemen voor elke type systeem. Meer weten over de mogelijkheden? Plan dan vandaag nog een geheel vrijblijvend adviesgesprek in.

Delen:

Meer berichten

Brandveiligheid zonnepanelen

Brandveiligheid van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert, vraag je jezelf misschien af: hoe brandveilig zijn zonnepanelen eigenlijk? We vertellen je graag meer over de brandbaarheid

Financieren van zonnepanelen

Financieren van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen voor je huis kan een verstandige keuze zijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar we begrijpen dat het

Zonnepanelen plat dak

Welke omvormer heb ik nodig?

Bij het installeren van een energiesysteem is een omvormer te allen tijde noodzakelijk voor het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Op de markt

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron voor huishoudens. Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben bij het overwegen van zonnepanelen is: “Hoeveel zonnepanelen