Kies de beste laadpaal voor thuis

Laadpaal thuis

Het rijden van een elektrische auto is in de laatste tijd steeds populairder geworden. Of je nu kortgeleden een elektrische auto hebt aangeschaft of al jaren elektrisch rijdt, het kiezen voor de juiste laadpaal voor thuis is hierbij een zeer belangrijk onderdeel. In deze blog geven we je advies over waar je op moet letten bij de aanschaf van een laadpaal.

Waarom een laadpaal voor thuis?

Een laadpaal bij je huis maakt je onafhankelijk van openbare laadpunten, zodat je altijd kunt opladen wanneer het jou uitkomt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar kan ook goedkoper zijn dan openbare laadpunten. Bovendien biedt een laadpaal thuis de flexibiliteit om te laden wanneer de stroomkosten het laagst zijn.

 

1 fase of 3 fase laadpaal

Bij de keuze tussen een 1-fase en een 3-fase laadpaal is je laadsituatie van belang. Een 1-fase laadpaal is geschikt voor één auto en levert maximaal 7,4 kW. Wil je meerdere auto’s opladen, dan is een 3-fase laadpaal beter, al vereist deze vaak aanpassingen aan de meterkast, zoals een extra groep en aardlekschakelaar.

 

Vermogen van de laadpaal

De laadsnelheid, variërend van 3,7 kW tot 22 kW, hangt af van je rijgewoonten, de batterijcapaciteit van je auto en de aansluiting in je meterkast. Deze snelheid wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en bepaalt hoe snel je je auto kunt opladen tot de auto vol zit. Hieronder vind je een overzicht:
3,7 kW (1-fase): Geschikt voor nachtelijk opladen of korte afstanden. Een 40 kWh batterij opladen duurt 10-12 uur.
7,4 kW (1-fase): Populair bij huishoudens. Een 40 kWh batterij laad je in 6-8 uur op.
11 kW (3-fase): Sneller laden, ideaal voor langere afstanden. Een 40 kWh batterij is in 4-5 uur opgeladen.
22 kW (3-fase): De snelste optie voor thuis, geschikt voor huishoudens met meerdere elektrische auto’s. Let op: niet elke woning of auto ondersteunt deze snelheid.

 

Dynamic load balancing; hoe werkt dat?

Een slimme laadpaal met dynamisch load balancing verdeelt de beschikbare stroom op een slimme manier over meerdere voertuigen die tegelijk aan het opladen zijn. Stel je voor dat er een bepaald maximaal vermogen beschikbaar is op de plek waar de laadpaal staat, bijvoorbeeld bij een huis of een kantoor met meerdere laadpunten. Dit vermogen moet verdeeld worden tussen alle aangesloten auto’s, zonder het totale stroomnet te overbelasten.
De slimme laadpaal meet voortdurend hoeveel stroom er in totaal beschikbaar is en hoeveel elk voertuig nodig heeft. Als bijvoorbeeld meerdere auto’s tegelijk laden, zal de laadpaal automatisch de stroom verdelen: auto’s met bijna lege batterijen krijgen meer stroom, terwijl auto’s die bijna vol zijn, minder krijgen. Dit voorkomt dat de elektrische installatie van het gebouw overbelast raakt en zorgt ervoor dat alle voertuigen zo efficiënt mogelijk opgeladen worden.

 

Laadpaal kopen voor thuis?

Bij het kiezen van de juiste laadpaal zijn je elektrische installatie, de laadcapaciteit van je auto en je toekomstplannen belangrijk. Onze adviseurs helpen je graag met een passend advies. Meld je aan voor een adviesgesprek.

Bekijk onze laadpalen