Thuisbatterij gebruiken: Vier toepassingen van de thuisbatterij

Thuisbatterij

Een thuisbatterij kan op verschillende manieren van waarde zijn, afhankelijk van je energiebehoeften en levensstijl. In deze blog richten we ons op vier concrete toepassingen van een thuisbatterij, zodat je kunt ontdekken hoe het jou kan helpen om efficiënter met energie om te gaan en kosten te besparen.

 

1. Opslaan van je eigen zonne-stroom

Met een batterijsysteem kun je overtollige energie van je zonnepanelen opslaan tijdens momenten van overproductie, zoals overdag. Deze opgeslagen energie kun je vervolgens gebruiken wanneer je zonnepanelen minder opwekken, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen.

Het belangrijkste voordeel van een thuisbatterij is dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Hierdoor kun je je zelf opgewekte stroom optimaal benutten. In sommige gevallen kun je zelfs tot wel 70% zelfvoorzienend worden, wat je energiekosten aanzienlijk kan verlagen. Dit komt omdat je de opgewekte energie niet tegen een lage vergoeding terug hoeft te leveren aan het net. Op deze manier vermijd je terugleverkosten en ben je beter beschermd tegen stijgende energieprijzen.

 

2. Altijd de goedkoopste stroom met een thuisbatterij

Dankzij het slimme energiemanagementsysteem in onze thuisbatterijen kun je ervoor zorgen dat de batterij altijd wordt opgeladen met de goedkoopste stroom. Dit kan overtollige zonne-energie zijn, maar ook elektriciteit van het stroomnet, wanneer de prijs laag is, bijvoorbeeld ’s nachts als de wind waait of tijdens periodes van lage vraag. Deze opgeslagen energie gebruik je vervolgens op momenten dat de elektriciteitsprijs hoog is.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een dynamisch energiecontract om te profiteren van de prijsverschillen. Heel simpel uitgelegd: wanneer je zonnepanelen stroom opwekken, wordt deze energie opgeslagen. Is er geen zon? Dan laadt de batterij op wanneer de stroom het goedkoopst is. Zo ben je altijd verzekerd van de voordeligste stroom.

 

3. Handelen op de onbalansmarkt

Met onze thuisbatterij kun je zelfs energie verhandelen, en dat kan ook zonder zonnepanelen. Dit betekent dat je stroom van het net koopt wanneer de prijzen laag zijn en die vervolgens weer verkoopt tijdens piekuren, wanneer de prijzen hoog zijn. Zo kun je profiteren van de schommelingen op de energiemarkt door inkomsten te genereren wanneer de vraag en prijs hoog zijn, en goedkoop energie in te slaan wanneer de prijs laag is. Net als bij aandelenhandel geldt hier echter dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Het rendement kan hoog zijn, maar ook lager uitvallen. Voor deze optie heb je een dynamisch energiecontract nodig om gebruik te maken van de prijsverschillen op de energiemarkt.

 

4. Noodstroomvoorziening

Naast het opslaan van stroom, het gebruik van de goedkoopste energie of het verhandelen op de energiemarkt, kun je je thuisbatterij ook inzetten als back-up stroombron bij stroomuitval. Als het elektriciteitsnet uitvalt, voorziet de batterij je essentiële apparaten, zoals een koelkast of vriezer, van stroom totdat de netstroom is hersteld. Als je waarde hecht aan energiezekerheid en de zekerheid wilt hebben dat je belangrijke apparatuur blijft werken, is dit een toepassing om serieus te overwegen. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte situaties en blijf je zonder zorgen van stroom voorzien.

 

Thuisbatterij kopen?

Als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen of al een batterij hebt, is het belangrijk om de verschillende toepassingsmogelijkheden goed te bekijken die het beste aansluiten bij jouw thuissituatie. Met een slimme aanpak kun je niet alleen geld besparen, maar ook je energieonafhankelijkheid vergroten. Neem de regie over je energie en maak de overstap naar een efficiënter energiegebruik!

Meer weten over de verschillende toepassingen? Onze adviseurs leggen je graag alles over de mogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek.