Hoe werken zonnepanelen?

Zonnecellen

Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht gekregen en een enorme groei doorgemaakt. Steeds meer woningen, gebouwen en landbouwgrond zijn voorzien van zonnepanelen. Maar hoe werken deze panelen eigenlijk? In dit artikel zullen we de basisprincipes van zonnepanelen uitleggen en laten zien hoe ze zonnepanelen werken en hun zonnestralen omzetten in bruikbare elektriciteit.

Hoe werken onze zonnepanelen

Het hart van een zonnepaneel is de fotovoltaïsche cel, ook wel een zonnecel genoemd. Deze cellen zijn meestal gemaakt van silicium, een halfgeleidermateriaal dat in staat is om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Wanneer zonlicht het oppervlak van de zonnecel raken, worden de lichtdeeltjes geabsorbeerd. Deze lichtdeeltjes bewegen vervolgens door de lagen van het paneel, hierdoor ontstaat er elektrisch spanning. De zonne-energie wordt vervolgens omgezet van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) dit wordt gedaan door de omvormer.

Opbouw van een zonnepaneel

Een zonnepaneel is opgebouwd uit verschillende soorten lagen. Zo heeft elk laag van het paneel zo zijn eigen functie. Op deze manier zorgen onze Solarwatt zonnepanelen voor het hoogste rendement.

Opbouw zonnepaneel

 

Glasplaat: De bovenste laag van het zonnepaneel is een anti-reflecterende glasplaat. Deze glasplaat beschermt de zonnecellen tegen weersinvloeden, vermindert het risico op breuk en maximaliseert de doorlating van zonlicht

De inbeddingslaag : De zonnecellen worden beschermd door een laag EVA-folie. Deze doorzichtige kunststoflaag zorgt voor isolatie en hechting tussen de verschillende lagen van het paneel. Deze laag bevindt zich aan de voor- en achterkant van de hoogrendementscellen.

Hoogrendementscellen (Fotovoltaïsche cellen): De kern van het zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen, vaak gemaakt van silicium. Deze cellen absorberen zonlicht en genereren elektriciteit via het fotovoltaïsche effect.

Achterzijde: Aan de achterzijde van de zonnecellen bevindt zich een andere laag beschermend materiaal. Het glas-folie zonnepaneel is voorzien aan de achterkant met een backsheet van plastic, het glas-glas zonnepaneel aan de achterzijde voorzien van een tweede glasplaat.

Frame: Het frame van het zonnepaneel is meestal gemaakt van aluminium en dient als structurele ondersteuning. Het beschermt het paneel tegen mechanische belastingen, zoals windbelasting en sneeuw.

De omvormer

De elektriciteit die wordt opgewekt is gelijkstroom (DC). Omdat de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet wisselstroom (AC) gebruiken, is een omvormer nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. De omvormer zorgt er voor dat de woning wordt voorzien van groene stroom.Vanaf de omvormer gaat er een kabel naar de meterkast. Via de meterkast wordt de stroom verspreid over de woning of aan het net geleverd.

 

Meer informatie nodig over de werking van zonnepanelen? Vraag het één van onze adviseurs tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

Delen:

Meer berichten

Brandveiligheid zonnepanelen

Brandveiligheid van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert, vraag je jezelf misschien af: hoe brandveilig zijn zonnepanelen eigenlijk? We vertellen je graag meer over de brandbaarheid

Financieren van zonnepanelen

Financieren van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen voor je huis kan een verstandige keuze zijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar we begrijpen dat het

Zonnepanelen plat dak

Welke omvormer heb ik nodig?

Bij het installeren van een energiesysteem is een omvormer te allen tijde noodzakelijk voor het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Op de markt