Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Woning met zonnepanelen

Als particulier is het begrijpelijk dat je je afvraagt of het investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel is. Wij geloven nog steeds dat het investeren in duurzame energie een goed plan is. In dit artikel bespreken we de huidige zonnepanelen markt, de afbouw salderingsregeling, de elektrificatie van Nederland, stroomprijzen en de terugverdientijd van zonnepanelen.

De huidige zonnepanelen markt

De markt voor zonnepanelen groeit nog steeds, met steeds meer particulieren die ervoor kiezen om te investeren in duurzame energie. Deze keuze wordt veroorzaakt door verschillende redenen. Ten eerste groeit het bewustzijn en de bezorgdheid over klimaatverandering en de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Daarnaast worden zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter, wat resulteert in een hogere opbrengst voor de klant. Helaas heerst er nog veel onzekerheid in de markt, gedeeltelijk als gevolg van politieke onzekerheid, fluctuerende gasprijzen en onduidelijkheid over de toekomst van de salderingsregeling.

Elektrificatie van Nederland

Nederland heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet in het elektrificeren van het land. Dit wordt breed toegepast om de energiedoelstellingen te behalen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Steeds meer huishoudens stappen over op elektrisch koken, rijden en het installeren van warmtepompen voor het verwarmen van hun woning, wat resulteert in een stijging van het energieverbruik. Dit kan leiden tot hogere stroomprijzen, wat gunstig kan zijn voor mensen met zonnepanelen. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, kunnen de stijgende stroomprijzen gecompenseerd worden en kunnen kosten worden bespaard.

Afbouw salderingsregeling

De politieke onzekerheid brengt weinig duidelijkheid voor mensen met zonnepanelen. Op dit moment mogen alle kleinverbruikers gebruik maken van de salderingsregeling. Er is echter een plan om deze regeling geleidelijk af te bouwen vanaf 2025. Dit betekent dat het bedrag dat je ontvangt voor de terug geleverde stroom jaarlijks wordt verlaagd. Hierdoor ontvang je minder geld voor de opgewekte stroom en kan de terugverdientijd van zonnepanelen langer worden. De verwachting is echter dat deze afbouw waarschijnlijk pas in 2026 wordt ingevoerd, waardoor je de komende jaren nog steeds volledig kunt profiteren van saldering.

Energierekening

Stroomprijzen

De prijs van elektriciteit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel is. De afgelopen jaren zijn de stroomprijzen aanzienlijk gestegen, met als hoogtepunt in 2022 een stroomprijs van €0,80 per kWh. Dankzij deze hoge prijzen verdien je de investering in een zonnepaneelinstallatie natuurlijk snel terug. Inmiddels zijn de stroomprijzen weer gedaald, wat betekent dat de terugverdientijd weer is toegenomen. Zodra het prijsplafond wordt opgeheven, kunnen de stroomprijzen weer stijgen. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van deze prijsstijgingen en kun je besparen op je energierekening.

Terugverdientijd zonnepanelen

Eén van de belangrijkste factoren om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn, is de terugverdientijd. De terugverdientijd geeft aan hoe lang het duurt voordat je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend met de besparing op je energierekening.

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals de kosten van de zonnepanelen, installatiekosten, subsidiemogelijkheden en het energieverbruik van je huishouden. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Dit betekent dat je na deze periode kunt genieten van gratis stroom en een lagere energierekening. Het is belangrijk om te realiseren dat zonnepanelen een langdurige investering zijn. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, is het rendement op lange termijn meestal zeer gunstig.

Recente berekeningen van Milieu Centraal tonen aan dat dankzij de aanzienlijke prijsdaling van zonnepanelen de terugverdientijd nu slechts 6 jaar bedraagt. Investeringen in sets van 6 tot 18 panelen resulteren allemaal in een korte terugverdientijd, gebaseerd op een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur. De berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen er gunstig bij zullen zijn, zelfs met de afbouw van saldering!

Op dit moment zijn de kosten van zonnepanelen op het laagste punt ooit, wat een uitstekend moment is om te investeren in duurzame energie. Op deze manier ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en ben je voorbereid op mogelijke stijgende stroomprijzen. Ook benieuwd naar de mogelijkheden van jouw dak? Vul dan ons contact formulier in, onze adviseurs nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Delen:

Meer berichten

Brandveiligheid zonnepanelen

Brandveiligheid van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert, vraag je jezelf misschien af: hoe brandveilig zijn zonnepanelen eigenlijk? We vertellen je graag meer over de brandbaarheid

Financieren van zonnepanelen

Financieren van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen voor je huis kan een verstandige keuze zijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar we begrijpen dat het

Zonnepanelen plat dak

Welke omvormer heb ik nodig?

Bij het installeren van een energiesysteem is een omvormer te allen tijde noodzakelijk voor het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Op de markt

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron voor huishoudens. Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben bij het overwegen van zonnepanelen is: “Hoeveel zonnepanelen

Wij zoeken collega's!

Wij zijn per direct op zoek naar monteurs zonnepanelen en elektriciëns. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je meer info? Kijk dan snel bij onze vacatures.