Zonnepanelen in de winter. Wat jij moet weten!

Sneeuw op zonnepanelen

Nu de winter zijn intrede doet, is het tijd om het even over de prestaties van zonnepanelen in de winter te hebben. We snappen dat je benieuwd bent naar de opbrengst in deze donkere maanden. Maar maak je geen zorgen, ze doen het nog steeds in de winter.

Opbrengst zonnepanelen in de winter.

Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen nog steeds energie kunnen opwekken, zelfs wanneer de zon minder fel schijnt. Hoewel de opbrengst van zonnepanelen in de winter lager kan zijn dan gedurende de zomermaanden, leveren ze nog steeds een waardevolle bijdrage aan je energievoorziening. Het is namelijk zo dat de totale jaaropbrengst van zonnepanelen voor 30% afkomstig is uit de maanden oktober t/m maart. Mede door het aantal bewolkte dagen en het beperkte aantal zonuren is de opwek van de zonnepanelen lager in de wintermaanden.

Jaaropbrengst zonnepanelen

Feitje: Zonnepanelen werken niet altijd slechter met koude temperaturen; het is namelijk zo dat zonnepanelen beter kunnen presteren bij een lagere temperatuur. De zonnecellen die in een zonnepaneel zitten werken namelijk efficiënter bij koelere omstandigheden.

Sneeuw op de zonnepanelen

Een mooi winters landschap is natuurlijk prachtig, maar wat doet zo’n laag sneeuw nou met je zonnepanelen? In principe kunnen zonnepanelen heel goed tegen sneeuw. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze een dikke laag sneeuw kunnen dragen. Wat sneeuw kan zelfs gunstig zijn voor de schoonmaak van de zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen onder een hoek van minimaal 35 graden zijn gemonteerd, is de kans groot dat de sneeuw vanzelf hiervan afglijdt en tegelijk het paneel schoonmaakt. Het kan natuurlijk voorkomen dat er zoveel neerslag valt dat het blijft liggen op de panelen. Dit gaat echter wel ten koste van de opbrengst van jouw zonnesysteem.

Wil je toch jouw zonnepanelen sneeuwvrij hebben? Volg dan de onderstaande tips;

• Monteer de zonnepanelen op een minimale hoek van 35 graden.
• Gebruik een telescopische wisser. Met een telescopische wisser kun je de sneeuw zelf van de zonnepanelen verwijderen, zonder dat je het dak op hoeft. Maakt hierbij wel gebruik van een schone zachte borstel.
• Geduld hebben tot de sneeuw gaat smelten. In Nederland hebben we namelijk geen langdurige periodes van extreme kou. Wanneer de zonnepanelen weer beginnen te werken zal het paneel de rest van de sneeuw doen smelten.

Wat wij niet adviseren;

• De zonnepanelen schoonmaken met water of schoonmaakmiddelen. Niet alle middelen zijn geschikt om je zonnepanelen mee schoon te maken. Verder wil je niet dat dit laagje ook nog is bevriest op je zonnepanelen
• Gebruik geen krabber. De zonnepanelen zijn voorzien van een coating deze wil je niet beschadigen.
• Zelf het dak op gaan kan voor gevaarlijke situaties lijden.

Opstarten omvormer in de winter

De omvormer heeft een bepaalde spanning nodig om op te starten; er moet namelijk genoeg zonnestraling aanwezig zijn op de panelen. Wanneer dit niet het geval is, zal deze nog niet ingeschakeld kunnen worden. In het najaar zal de omvormer later aangaan en eerder uitgaan vanwege de donkere dagen. Het kan ook zijn dat het lampje van je omvormer knippert. Op dat moment is de omvormer aan het controleren of er voldoende instraling is om te starten. Geen zorgen, wanneer de instraling genoeg is, zal jouw installatie vanzelf aangaan. Wij raden vooral in de winter aan om regelmatig te kijken bij je omvormer en de monitoring van je installatie goed in de gaten te houden.

Zonnepanelen aanschaffen in de winter

Zonnepanelen zijn dus niet alleen rendabel in de zomermaanden. Twijfel jij nog over de aanschaf van zonnepanelen? Vraag dan één van onze adviseurs voor een vrijblijvende offerte en ontdek welke voordelen er zijn voor jouw energierekening. Schaf vandaag nog zonnepanelen aan en maak gebruik van de kortere wachttijden in de winterperiode en zorg dat jij deze zomer bent voorzien van groene stroom.

Delen:

Meer berichten

Brandveiligheid zonnepanelen

Brandveiligheid van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak installeert, vraag je jezelf misschien af: hoe brandveilig zijn zonnepanelen eigenlijk? We vertellen je graag meer over de brandbaarheid

Financieren van zonnepanelen

Financieren van zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen voor je huis kan een verstandige keuze zijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Maar we begrijpen dat het

Zonnepanelen plat dak

Welke omvormer heb ik nodig?

Bij het installeren van een energiesysteem is een omvormer te allen tijde noodzakelijk voor het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Op de markt

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonne-energie wordt steeds populairder als duurzame energiebron voor huishoudens. Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben bij het overwegen van zonnepanelen is: “Hoeveel zonnepanelen

Wij zoeken collega's!

Wij zijn per direct op zoek naar monteurs zonnepanelen en elektriciëns. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je meer info? Kijk dan snel bij onze vacatures.